Talvilomalla

"Merkinnät ovat sisällöttömiä ja arkisia, ja niillä on merkitystä - jos on - vain sukulaisille ja ystäville."

Maalla 17.2

Nimipäiväonnitteluja tuli puhelimitse. Minä taas onnittelen sisarenpoikaani, joka täytti 18 vuotta.

Aamulla oli -24 graadia mittarissa. Yöllä Linnunradan vyö oli ollutkin mahtava. Poikien kanssa jätimme pilkkireissun suosiolla tekemättä. Tyttären kanssa poikkesimme Virtain Perinnekylässä hevosia katsomassa. Tyttö oli hiukan huolissaan, koska Risto-hevosta ei näkynyt. Se onkin ollut vanhimpia siellä.

Ristoon tytöllä onkin ollut erikoinen suhde. Hän putosi sen selästä kesällä 2005, mutta ratsasti seuraavan leirinsä päätteeksi samalla hevosella. Se oli Ratsastustallin vetäjältä Minnalta taitavaa pedagogiaa. Sen jälkeen tyttö kykeni ratsastamaan, vaikka ihan entiselleen rohkeus ei kai tullut. Ainakin hän on ollut leirillä sittemmin kolmena vuotena peräkkäin.

Hiihdin pienen ladun pellolle aamupäivällä. Neopreenihanskat olivat riittämättömät, joten urheilu jäi muutamaan kierrokseen. Aurinko paistoi koko päivän, ja lumi kimmelsi. Lämpötila nousi jonnekin miinus kuuteen tai seitsemään. Vaimoni meni ja teki vielä toisen lenkin syvemmälle peltoon. Pojat lähtivät myöhemmin kokeilemaan, ja menin perässä. Vanhempi poika oli kaatunut pari kertaa: sukset olivat väärissä jaloissa. Vaihdoimme sukset oikein. Kävelimme sitten vielä Nokelaiseen päin ja kiipesimme puupinon päälle ihmettelemään aurinkoista ja hurmaavaa helmikuun päivää. Hyppäsimme korkealta hankeen. Selkääni ja polviini koski. Pitäisi saada ainakin viisitoista kiloa elintasoa pois.

Lintulaudalla on pyörinyt keltasirkkuja. Yllättävä pakkanen pitkän leudon alkutalven jälkeen on varmasti säväyttänyt. Jyvät maistuvat.

Pojat laittavat kaksistaan saunaan tulet. Myöhemmin he kierivät hangessa ja saavat minutkin hölkkäämään pienen ympyrän kahdeksantoista asteen pakkasessa. Höyry nousee kohti tähtiä.

Rento päivä. Töitä on silti. Oraan seuraavan numeron jutut pitää tarkastaa; päätoimittajalta tuli viesti. Lisäksi mukana on pinkka esseekokeita, 37 kappaletta. Alan väkertää niitä myöhään illalla, ellei lämmin leivinuuni tee oloa niin kissaksi, ettei pysty.

18.2

Aamulla -23 astetta. Taivas pilvetön. Puoli yhdeltätoista asteita oli enää kuusitoista, joten lähdimme Toisveden jäälle. Kairasimme pari reikää, ja pojat jaksoivat pilkkiä tunnin ilman tapahtumia. Järviretken jälkeen pojat tekivät kunnon hiihtolenkin. Tyttö ei nenäänsä tänään ulos työntänyt. Karsimme vaimon kanssa rankoja kohtalaisen pinon. Olin ollut pihalla puoli yhdestätoista kolmeen yhtä soittoa. Lämpimässä tuvassa uni tahtoo tulla väkisin, vaikka on vasta alkuilta.

Kommentit