Svartö 15.7-17.7







Telttaretkellä poikien kanssa. Stora Svartö tukikohtana. Yritimme jallittaa ahventa, mutta kunnon kaliiperia ei löytynyt. Saimme teltan kahden polun risteykseen tasaiselle sammalelle - taatusti saaren paras paikka. Pojat kävivät Lähteelän laiturissa uimassa. Ensimmäisenä iltana sumu nousi Rönnskärin takaa ollessamme Kyrkogårdsgrundenin vieressä ahventa etsimässä, joten palasimme viisaasti. Alimmassa kuvassa Rönnskäriä ei enää näy: kuva on otettu Svartön länsireunalta. Kymmenen minuutin päästä on jo aika haaleaa, ja puolen tunnin päästä ei nähnyt mitään. Tähystäjä Santtu näki ensimmäisenä sumun nousun, mistä ilman tutkaa liikkuva pikkupartiomme erikseen kiittää. Nouseva sumu ajaa pikaveneenkin kiinni, saati sitten meidän pahnapuhaltimemme.


Teimme römpsässä currykanamuhennosta. Pojat heittelivät kiviä rannalla yhteentoista. Vannottivat vielä minua herättämään seitsemältä, että ehtisimme katsomaan ruotsinlaivoja.


Aamulla piipahdimme väylällä laivoja katsomassa, mutta vain Viking tuli sisään, Silja meni avomerellä. Luodolla vihaiset linnut kimpussa, vetäydyimme. Aamukahvit joimme Porkkalan kaupassa. Ajoimme myös majakan kupeelle ja kiersimme Rönnskärin jigaillen siellä täällä. Toisen illan muhennos, "Lancashire Hot Pot", ei saanut pojilta varauksetonta hyväksyntää. Onneksi olivat syöneet koko päivän keksejä, ja makkara kelpasi. Illalla käväisimme vielä väylällä, koska Silja Symphony tuli sisäreittiä.


Toisena iltana pojille tuli uni nopeammin, ja aamullakin he nukkuivat yhdeksään asti. Lämmintä oli, kuiva sammal alla pehmeä. Yölämpötila ehkä 11-13, päivällä 21-24. Ensi illan sumu oli todella kostea, kaikki huokoiset puserot kostuivat eivätkä kuivuneet narulla ennen seuraavan keskipäivän räkötettä.
Näimme pienellä luodolla pari valkoposkihanhea. Yhdestä yrmystä otin kuvan. Huomasimme kymmenpäisen parven myöhemmin Svartön rannassa. Olen aina luullut, ettei niitä ole kesällä kuin Virossa ja Gotlannissa ja että ne vain piipahtavat Suomessa muuton yhteydessä.










Aamu itään



Takaisin rantaan + ensi havainto sumusta.

Kommentit