Joulu



Huurteisena aukesi jouluaattoaamu. 22 pakkasastetta. Peruslämmityksen ansiosta tupa ei ollut aivan jäässä, mutta vielä tulopäivänä, aatonaattoiltana, kamarissa oli vain 12 astetta lämmintä. Tulovesi ei mennyt termostaatin ohi kamarin patterille. Ilmaus ei auttanut. Tuvan puolella oli yli 20, koska leivinuuni oli kuuma. Seuraavana aamuna saimme sohittua vesipatterin termostaatin alaista nastaa sen verran, että vesi pääsi taas patteriin. Kara oli ollut jumissa. Koko talo lämpeni nyt. Yläkertaa emme heti tarvinneetkaan.

Maalämpö laitettiin kesällä. Kaksi pitkää viikseä menee nyt pellossa parissa metrissä. Hyvin pelaa.

Tuulenkaatoja on riittänyt ja muuta rankaa. Lämmityshalkoja on liiterissä kattoon asti. Saunoimme joka ilta. Lapset mylläsivät hangessa. Minä en hankeen mennyt kierimään, mutta kipaisin nakusena lenkin aitan ympäri poikien yllytyksestä. Pojat juoksivat perässä ja heittivät puuterilunta niskaani.

Joulupukki tuli. Pääsimme syömään. Laitoin linnuille kauroja ja ohraa. Tulivat miltei heti, tali- ja sinitiaiset. Yksi lensi ikkunalle lämpömittarin päälle kiittämään. Kaivoin kameraa, mutta se karkasi.

Susista tiedämme sen, että yhdellä pariskunnalla on jo kahdeksan pentua ja sudet on nähty Ohtolassa, eli ensi kertaa myös talon eteläpuolella. Lähimmän susien tappaman hirvenvasan tiedetään kaatuneen kilometrin verran haan takana. Mutta ei jouluna näkynyt susia tai hirviä, tiaisia vain.








































Kommentit