Vartiosaari, voimapaikka


Harvoin, jos koskaan, olen halunnut suojella jotain pientä saarta rakentamiselta. Helsingin kaupungin suunnittelulautakunta on tehnyt kolme kaavaehdotusta Vartiosaareen. Ehdotukset on naamioitu "osittaiseksi virkistysalueeksi", mutta suurin himo kohdistuu siihen, että hulppeaan maisemaan, esimerkiksi vanhaan vartiopaikkaan viikinkikallion tuntumaan, voi rakentaa muutamia miljoona-asuntoja. Tulee kaksi siltaa: toinen Reposalmesta ja toinen Ramsinniemestä.

Vartiosaaren luonto- jua kulttuuriarvot ovat ainutkertaiset. Linnusto, vanha kiinalaistie, jääkauden tuomat siirtolohkareet,  Tapion pöytä, ekumeeninen metsäkirkko... Tarvitaanko möykkää, ökyrikkaita ja rikottuja pulloja todella? Onko Helsingillä varaa tuhota sielukas liki luonnontilassa oleva virkistyspaikka muutamien asuntojen tähden, joihin tavallisella kansalla ei koskaan ole varaa? Vartiosaarta voi verrata Black Hillsiin: se on pyhä paikka niille, jotka vielä vannovat Ukon ja Tapion nimeen suomalaisen identiteetin puolesta.

Rakentakaa se pilattu Pasila vaikka pilviin, rakentakaa, te mämmärit, korkealle Jätkäsaari ja lopettakaa kalliiden asuntojen pienrakentaminen meren kauneimmille paikoille, joissa köyhä proletaari voi kävellä ja nauttia.

Sunnavik, vanha kartano, jossa olemme yöpyneet monia kertoja.

Ennen vanhaan tie oli tämän levyinen. Tämän pohjan tekivät kiinalaiset sotavangit.




Tapion pöytä. Erikoinen kuusi on uhripaikka. Puun kasvu on pysähtynyt jostain syystä. Tähän on tuotu Tapiolle lahjoja..


Kommentit