- Hae linkki
- Sähköposti
- Muut sovellukset
Mannerheim oli hyvin tarkka. Seljanka tehtiin särkiliemeen.
Kerran Mikkelissä kokki ei ollut saanut särkiä ja teki hätäpäissään
ahvenliemeen. Ukolla oli lusikka pysähtynyt. "Pidättekö minua
idioottina?"
Olen varma, että särkikalaa hyödynnettäisiin enemmän, jos
väki suuremmassa määrin osaisi tehdä siitä jotain. Nykyisin ihmiset ostavat
etupäässä norjanfilettä marketista. Sitä yli-ikäistä kalankaltaista
rasvamahaista kassituotetta, joka suorastaan räjähtää uuniin...
Yksi parhaista suolaisista herkuista varhaisperunan kylkeen
on lasimestarin särki. Netissä on hyviä perusreseptejä. Kesämökin kalaherkut -kirjassa (Vetikko - Nyberg - Rinne) on
lisää ehdotuksia.
Jos särjen paistaa, kannattaa käyttää avotulta ja halsteria.
Nykyisin löytyy marinadiksi muutakin kuin suolaa. Laittaa vielä chilit,
valkosipulit, cayennet, rosmariinit, timjamit sun muut sokerin ja öljyn kanssa
pussiin ja ravistelee kilon särkiä siellä ja paistaa... Näitä voi vähän
käräyttääkin pinnalta.
Entä jos friteeraisi särkifileet? Frittitaikinaan voisi
tehdä oikein Louisianan "Seafood Seasoning" -maustesekoituksen, jossa
ainakin cayenne ja jonkinlainen sitruunapippurisekoitus voisivat olla keskeinen
osa.
Särkitartar tai lahnatartar vähän vaativammille mökki
vieraille? Ruisleivän päällä menisi. Entä limettisärki? Särki chili- ja
sitruunavoissa? Piirakassa?
Purkkiin siitä ainakin saa monenlaista.
Nykyisin ei ehkä osata jälkihoitaa kalaa riittävästi. Meillä
on mieletön kalasto, ja silti suomalaiset pyörivät etelän turistirannoilla
syömässä huonompaa kalaa massun laktobasillukset vinkuen.
Niin lahnan, suutarin, säynen kuin särjenkin saa fileeksi
ihan ketterästi.
Yhden ikioman reseptin suostun kertomaan, koska se on madesopan rinnalla se toinen maailman paras kalakeitto.Tämä on jonkinlainen
bouillabaissen, bretagnen simpukkakeiton ja suomalaisen mökki-improvisoinnin
synteesi, joka periaatteessa tehdään aina samalla tavalla mutta kalojen osalta
sisältö riippuu tietenkin täysin saaliista.
"Ken ei tästä sopasta pidä, ansaitsee tulla hirtetyksi ilman armoa mökkipuuseen takana olevaan mäntyyn mutta erityisestä anomuksesta tahi jonkin allergian ollessa kyseessä voidaan erityisin poikkeuksin katsoa tilanne sovitetuksi makkaralla tahi, jos asianomainen on dädä nykymutaatiota, josda ei pirucan ota selwä, pelkällä porkkanalla (Suomen Waldacunnan mökkilaki 2017)
Monta kalajajia (lahna, suutari, säyne, särki, ahven, salakka, muikku: kaikki onkikala mitä järvestä tai merestä nyt nousee) ruodottomina fileinä, paloina, keittoon sopivana sekamelskana. Rasvainen kirjolohi tai ankerias sopii tietysti myös hyvin. Pienistä salakoista, muikuista, seiveistä ym. on helppoa ottaa pää, selkäruoto ja sisälmykset ihan vain paljailla sormilla ilman mitään veitsiä. Sen oppii nopeasti. Isompien kalojen fileoinnista on nykyisin opetusvideoita YouTube väärällään.
"Ken ei tästä sopasta pidä, ansaitsee tulla hirtetyksi ilman armoa mökkipuuseen takana olevaan mäntyyn mutta erityisestä anomuksesta tahi jonkin allergian ollessa kyseessä voidaan erityisin poikkeuksin katsoa tilanne sovitetuksi makkaralla tahi, jos asianomainen on dädä nykymutaatiota, josda ei pirucan ota selwä, pelkällä porkkanalla (Suomen Waldacunnan mökkilaki 2017)
Monta kalajajia (lahna, suutari, säyne, särki, ahven, salakka, muikku: kaikki onkikala mitä järvestä tai merestä nyt nousee) ruodottomina fileinä, paloina, keittoon sopivana sekamelskana. Rasvainen kirjolohi tai ankerias sopii tietysti myös hyvin. Pienistä salakoista, muikuista, seiveistä ym. on helppoa ottaa pää, selkäruoto ja sisälmykset ihan vain paljailla sormilla ilman mitään veitsiä. Sen oppii nopeasti. Isompien kalojen fileoinnista on nykyisin opetusvideoita YouTube väärällään.
Näsijärven bouillabaisse
Eri kalalajeja ruodottomina paloina ja fileinä puoli kiloa
1 tölkki simpukoita liemineen
1 tölkki kuorittuja tomaatteja
2 sipulia + valkosipulia
2 pientä purjosipulia
2 perunaa
sitruuna
vettä 1,25 l
voita reilusti
2 dl valkoviiniä
persiljanoksa
puolikas laakerinlehti
timjamia
ruohosipuli ja tilli käy
suolaa
mustapippuria
Valutetaan simpukat ja neste talteen. Sipulit viipaloidaan,
perunat kuutioidaan, viipaloidaan purjon valkoinen osa. Yhdessä kattilassa
kiehautetaan 1,25 litraa vettä. Toisessa isommassa pannussa sulatetaan kunnon
voimöykky, jossa sipuli ja purjo kuullotetaan, lisätään simpukoiden liemi,
valkoviini, tomaattitölkki sisältöineen ja kiehuva vesi päälle. Lisätään yrtit
ja perunakuutiot. Sitruunan voi siihen pusertaa. Puolen tunnin päästä laitetaan
kalat muutamaksi minuutiksi, mitä niiden kypsymiseen tarvitsee ja lopuksi
simpukat. Osa kalasta voi sulaa sinne mauksi, ei haittaa.
- Hae linkki
- Sähköposti
- Muut sovellukset
Kommentit
Lähetä kommentti