Vaikka museokortti ei kelpaa kaikkialla, se on riittävän kattava, jotta se kannattaa hankkia. Museoksi sanotaan joskus pientä huonetta, jossa on pari maitohinkkiä tai jättimäistä kompleksia, kuten Kansallismuseo, jossa kävellessä nälkä ehtii tulla. Yhteistä niille kaikille on se, että yksittäisen sisäänpääsyn hinta on markka-ajoista noussut järjettömäksi.
Museokortti helpottaa ainakin yksilön osalta asiaa.
Moottoripyörällä olen silloin tällöin pitänyt tauon tutustumalla johonkin peruskokoelmaan ja / tai näyttelyyn. Erityisesti koronakesänä 2020 olin aktiivinen heti, kun kesäkuussa Uudeltamaalta pääsi. Motoristi käyttää hanskoja, kulkee hyvin ventiloidussa ilmassa ja hän pitää myös etäisyydet kunnossa. Olkaa kuin motoristit!
Museoita on järjestelmän piirissä noin 300.
Savossa ajellessa ainakin Pieksämäen rautatiemuseo, Mikkelin jalkaväkimuseo, Päämajamuseo ja Viestikeskus Lokki olivat kiinnostavia.
Uudellamaalla mieleen jäivät Hangon rintamamuseo, Lottamuseo ja Ilmatorjuntamuseo Tuusulassa. Tankavaarassa poikkesin Kultamuseossa. Pohjoisin on varmasti Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä, itäisin Möhkön ruukkimuseo ja läntisin Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo Maarianhaminassa. Hangon museo lienee eteläisin.
Hämeen linna ja vankilamuseo ovat hienoja. Lounaassa taas Louhisaaren kartano ja Seilin saari (yleisölle avoinna ilman korttiakin) pistivät ajattelemaan. Saarelle pääsee nopeimmin Nauvosta.
Suosikkini yli kaikkien muiden on Ilmailumuseo Vantaalla. Tämän linnun näkee toki pihallakin. OH-LCD kuljetti Normandiassa 101. maahanlaskudivisioonan 506. rykmentin D-komppanian miehiä. Aero/Finnair antoi sille nimen "Lokki". Se on itse asiassa rullauskunnossa.
Seilin saarelle eristettiin aikoinaan spitaaliset eikä sieltä ollut paluuta. Myöhemmin siellä oli naisten mielisairaala.
Hämeen linna on viileä hellepäivänä.
Tamminiemi oli myös Risto Rytin käytössä, vaikka hän ei paljon siellä ollut.
.
Kommentit
Lähetä kommentti